Kazašská kuchyně
Zdejší kuchyně je ovlivněna především polohou a historii státu. Pokud vezmeme historii , Kazachstán byl dlouhá léta pod Ruskem. Spousta zde vařených jídel má původ právě z tehdejšího Sovětského svazu . Další věcí je, že i v dnešní době můžete narazit na pasteveckou rodinu, která žije ve stepi. V Kazachstánu je pastevectví pevně zakořeněné a stále má velký vliv na kuchyni. To jen tak na úvod.
Pár jídel co jsme ochutnali
- Manty - původem ruské jídlo, které se jí rukama. Jedna se o těstovinové těsto plněné masovou směsí vařené nad parou. Jakmile se připraví, jdou rovnou nad parní hrnec.
- Pelmeně - další ruské jídlo, velmi podobné jako Manty. Jde vlastně o plněné masové knedlíčky, nejčastěji hovězí, které se vaří ve vodě.
- Bešbarmak - patří k národnímu pokrmu Kazachů. Vlastně je to skopové či koňské maso vařené v kotli s nudlemi. Jí se rukama.
- Šašlík - kousky masa napíchnuté na speciální jehle zvané ŠAMPUR a pečené na dřevěném uhlí. Ochutnali jsme vepřové, kuřecí a dokonce i beraní.
- Okroška - studená ruská polévka založená na kvasu. Hlavní přísadou je zelenina a studené vařené maso.
- Vareniky - podobné jako Pelméně, ale bezmasé. Nejčastěji plněné tvarohem či bramborem
Uzené maso a ryby jsou vyhledávanou svačinkou v Kazachstánu. Osobně jsem vyzkoušel hodně druhů, ale nejzajímavější však bylo uzené sviští maso. Musím říci, že jsem se trošku zdráhal to ochutnat. Maso bylo opravdu libové a lahodné. Místní tvrdí, že je velice zdravé, neboť svist se stravuje pouze bylinkami . Nevím co je na tom pravdy :)
Něco k pití ?
- Kvas - nápoj vyráběný kvašením obilnin s mírným obsahem alkoholu, dělá se i bez alkoholu.
- Kumys - zkvašené kobylí mléko, trošku alkoholické, mě osobně nechutnalo,ale musel jsem zkusit. Podává se v hrnečkách bez ucha. " Kesie " Stejně jako čaj.
- Kompot - sladký nápoj, jde v podstatě o vařenou šťávu z ovoce. Rybízový, malinový , jablečný atd.
- Čaj - podle mě, se tu pije více čaje než čehokoliv jiného. Černý čaj je zde asi nejčastější. V Kazachstánu je spicifický způsob pití čaje.
- Mléko a smetana - samozřejmě mléko se pije všude ALE !! je tu jeden rozdíl. V Kazachstánu můžete narazit na mléko o mnohem vyšší tučnosti než u nás ( 1,5 % - 9 %) A smetana ? Jedna báseň ( až 50 % ) Používá se právě do čaje :) vždy záleží jak moc jemný čaj chcete. Takže výběr smetany a mléka je na vás.
Postup
- Je potřeba uvařit opravdu silný čaj, nejčastěji černý
- Vylouhovaný čaj se většinou ještě přihřívá nad svíčkou
- Nalejete mléko a přílíváte čaj. Podle barvy si určíte sílu čaje.
- Zbytek dolejete vodou
Nic složitého:) , čaj díky mléku chutná mnohem lépe. Na každém stole nesmí chybět něco sladkého ( velké množství druhů) , oříšky a sušené plody.
- Pivo - zdejší pivo není vůbec špatné, ale překvapivě ( až tak moc ne :-) ) se tu nejvíce pije České pivo. Viděl jsem zde Kozla, Krušovice , Žatecký Gus a mnohé další.
K pivu se podává VŽDYCKY !! něco slaného. Například sýry, salám, sušené ryby atd.
No a na závěr jedna sladká tečka :)
- Oříšky - Na tohle jsem se opravdu moc těšil. Jedná se o sladké pečivo ( cukroví ) , plněné karamelovým krémem. Rychle to zmizelo :-)
Musím říci, že kuchyně je výborná. Po jídlu se mi bude stýskat. :)











Príspevky sú zaujímavé, je to niečo čo každý nemôže ponúknuť keďže každý po svete nechodí. Niekto ledva vytiahne päty z domu.... možno by som troška zapracovala na vzhľade blogu. Trošku ho spraviť lákavejším :)
OdpovědětVymazatMonica Astray
Moc děkujeme za zpětnou vazbu. Popřemýšlíme a zkusíme něco vymyslet.
VymazatTak to je super, hned bych ochutnala :D Ráda alespoň nahlížím pod pokličku do cizích kultur a doufám, že to jednou zažiju na vlastní kůži :) A se vzhledem souhlasím, chtělo by to trochu vylepšit, udělat estetičtěji, obsah je super, ale design taky dělá svoje.
OdpovědětVymazatNěco už jsem vymyslel a postupně provedu změny. Snad se budou líbit :)
Vymazat